O właściwościach można by tu długo pisać:
-
Napar z pierwszego parzenia, parzony ok 3 min. działa pobudzająco-zawiera dużo teiny, z drugiego, parzony dłużej, uspokajająco-pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem.
-
Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych.
-
Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
-
Zawarte w niej flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.
-
Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicąJest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne
- Zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom.
-
Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu.
-
Wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii.
-
Chłodnego naparu używa się do przemycia przy zapaleniu spojówek oraz powiek.
czysta zielona herbata( bo będą tez smakowe:P) o dość mocnym jak dla mnie smaku, wiem ze to kwestia parzenia, ale zawsze parze w ten sam sposób, w fajnym, kartonowym opakowaniu-typowo recyklingowym, kupuje ją jak jest na promocji, bo za normalna cenę mam inną herbatę o większej pojemności :P
Ja wczoraj kupiłam dwa smaki, których jeszcze nie piłam: mięta z żurawiną i truskawkowa babeczka :-)
OdpowiedzUsuńooo, brzmi smacznie, zwlaszcza ta babeczka:P
Usuń